Ας μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη

Της Χριστίνας Πολυκαλά, υποψήφιας Δημάρχου με την «Κοινωνία Δημοτών»

 Ο Καλλικράτης είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή που επιχειρεί να μεταφέρει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αρμοδιότητες και λειτουργίες του κεντρικού κράτους, στο όνομα της μείωσης των δαπανών δήμων και περιφερειών καθώς και στο όνομα της αποκέντρωσης του υδροκέφαλου ελληνικού κράτους. Στην ουσία η αλλαγή του δημοτικού χάρτη της χώρας είναι ένα ιστορικό γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο από δημότες όσο και από τους επίδοξους δημοτικούς άρχοντες και περιφερειάρχες.

 Η νομοθετική πράξη που ορίζει τους καλλικράτειους όρους αφήνει πολλά κενά που από ό,τι φαίνεται θα γεμίσουν με τον συνήθη ελληνοπρεπή τρόπο τού «βλέποντας και κάνοντας».

 Τομείς, όπως το ίδιο το εκλογικό σύστημα ανάδειξης δημοτικών συμβουλίων, παραμένουν ανέπαφοι στη ρέμβη της δημαρχιακής απολυταρχίας. Η αναλογικότητα θα έπρεπε να έχει θεωρηθεί ουσιαστικός όρος αυτής της ιστορικής αλλαγής, αλλά αυτό δεν έγινε. Η σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων παραμορφώνει τη βούληση των δημοτών, στο όνομα μιας αποτελεσματικότητας στη διοίκηση του δήμου, αποτελεσματικότητα που ποτέ δεν επιτεύχθηκε έως τώρα και η έλλειψή της αποτελεί τη βασική μομφή κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Είναι το ίδιο σύστημα που αντί να επιδιώκει τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στην ουσία θεμελιώνει τη αυθαιρεσία του δημάρχου. Διατηρείται επίσης ο χαρακτήρας των δημοτικών εκλογών ως πρόκριμα, δίκην δημοψηφίσματος, των εθνικών.

 Και αυτά εν μέσω κρίσης, οι διαστάσεις της οποίας μεγεθύνονται μέρα με τη μέρα και είναι αυτή η κρίση που θα δοκιμάσει τα ανακλαστικά και την ευαισθησία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Κοινωνία Δημοτών Παπάγου-Χολαργού συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές αποφασισμένη να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση μιας δημοτικής πολιτικής που θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενός δήμου που θα σέβεται και θα υπηρετεί το δημότη και τις ανάγκες του, ενός δήμου που αντιλαμβάνεται τον ιστορικό του ρόλο και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του.

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 and tagged . Bookmark the permalink.