Η Κοινωνία Δημοτών στο μετεκλογικό τοπίο

Της Χριστίνας Πολυκαλά, δημοτικής συμβούλου Παπάγου-Χολαργού

Η Κοινωνία Δημοτών δεν συστάθηκε ως μια προσωρινή εκλογική συμμαχία με μοναδικό στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων. Οπως είχαμε εξαγγείλει και στο πρόγραμμά μας αποτελούμε μια κίνηση δημοτών Παπάγου Χολαργού που και μετά τις εκλογές οδηγεί τη δράση της προς την κατεύθυνση ενός κοινωνικά ευαίσθητου Δήμου, ενός Δήμου που θα αφουγκράζεται και θα αντιδρά στις άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ανάγκες των Δημοτών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, λίαν θετικό για την Κοινωνία Δημοτών, σε σχέση με το χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, έδειξε ότι τόσο στο Χολαργό όσο και στον Παπάγο υπάρχει ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που απαιτεί από το Δήμο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες που του αναλογούν στην αντιμετώπιση ενός κρίσιμου πλέον κοινωνικού περιβάλλοντος.

Πέρα από την παρουσία μας στο Δημοτικό και τοπικά συμβούλια, πέρα από τις παρεμβάσεις μας σε φλέγοντα θέματα της τοπικής κοινωνίας, δημιουργήσαμε έναν χώρο, ένα στέκι της Κοινωνίας Δημοτών, διατηρώντας ενεργή την φυσική παρουσία μας, έναν χώρο όπου κάθε δημότης θα μπορεί να επισκέπτεται μοιραζόμενος μαζί μας τις ανησυχίες του, τα προβλήματά του, τις ιδέες του, τα θέματα που τον απασχολούν και που πιθανόν να αποτελούν για μας την εκκίνηση μιας αποτελεσματικής παρέμβασης.

Για την κοινωνία δημοτών Δήμος δεν σημαίνει μια σχέση ανάμεσα σε δημότες υπηκόους και δημοτικούς άρχοντες σε θέση εξουσίας. Σημαίνει μια ισότιμη σχέση ανάμεσα σε δημόσιους αιρετούς λειτουργούς και πολίτες. Μια σχέση που αναδεικνύει τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χαράζει ευδιάκριτες, διαφανείς διαδρομές που οδηγούν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βασικό στοιχείο μιας τέτοιας λειτουργίας είναι η συναίνεση, η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, η δημοκρατικότητα, τα χαμένα αντικείμενα του πόθου για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η Καλλικράτεια μεταρρύθμιση «ξέχασε» να ορίσει ασφαλιστικές δικλίδες δημοκρατίας στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και διατήρησε το δήμαρχο στον αυταρχικό θώκο του.

Διαιωνίζεται έτσι ένα σχήμα λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που θέλει τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία να αποτελούν ένα κλειστό κύκλωμα αποφάσεων, όπως αυτό που διατήρησε επί τέσσερις τετραετίες στο δήμο Παπάγου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος. Εντός του δημοτικού συμβουλίου οι εκπρόσωποι της Κοινωνίας Δημοτών θα δώσουν τη μάχη για να αναδειχτούν τα ουσιαστικά θέματα του Δήμου.

Εκτός του δημοτικού συμβουλίου, μέσα στην κοινωνία του Δήμου, η Κοινωνία Δημοτών θα αναπτύξει συγκεκριμένες δράσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου . Επίσης τόσο με το στέκι που εντός του επόμενου μήνα θα λειτουργήσει, όσο και με τη διαδραστική επικοινωνία στο site της Κοινωνίας Δημοτών http://www.koinoniadimoton.gr, καθώς και με έντυπα δελτία ενημέρωσης , η Κοινωνία Δημοτών θα δώσει τη μάχη για την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών στα θέματα που αγγίζουν άμεσα την καθημερινή ζωή τους.

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ and tagged . Bookmark the permalink.