Ανεξάρτητη Αρχή: «Συμπαραστάτης του Δημότη» – Οι εξαρτήσεις μιάς ανεξάρτητης αρχής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

26.01.11

Ένα από τα καθήκοντα του 2ου Δημοτικού Συμβουλίου(ΔΣ) του νέου Δήμου ήταν να εκλέξει τον/την «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»(ΣτΔΕ), μιά νέα αρχή που εισάγει το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Νέα μεν, γνώριμη δε, αφού οι αρμοδιότητές της είναι όμοιες με αυτές της δοκιμασμένης ανεξάρτητης αρχής του «Συνήγορου του Πολίτη» (ΣτΠ). Η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι απαραίτητο να δημιουργήσει πρόβλημα καθότι ο «Συμπαραστάτης» μπορεί να δράσει ταχύτερα (εντός 30 ημερών) και να αναπτύξει μια αμεσότητα με την πηγή του προβλήματος (τοπικότητα – άμεση πρόσβαση), ενώ σε περίπτωση που η διένεξη συνιστά πιο σύνθετο ζήτημα θα μπορούσε να αναζητηθεί βοήθεια στην «τεχνογνωσία» του ΣτΠ.

Κάθε αρχή (ή θεσμός) δεν εξασφαλίζει εκ του ορισμού της την ουδετερότητά της, αλλά το παραγόμενο αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από τα πρόσωπα που την υπηρετούν. Τη στιγμή που ο ΣτΔΕ δεν διορίζεται από τη Δημοτική Αρχή αλλά εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία (2/3) του ΔΣ, παρέχεται στην αντιπολίτευση η ευκαιρία να ελέγξει τα χαρακτηριστικά  του προσώπου που θα στελεχώσει την αρχή αυτή.

Αυτή η ευκαιρία χάθηκε με την εκλογή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ένος πρώην δημάρχου στη θέση του συμπαραστάτη του δημότη.

Και εξηγούμαστε:

Τα βασικά στοιχεία που δίνουν νόημα και υπόσταση στην ανεξαρτησία της νέας αρχής είναι η αμεροληψία και η διαφάνεια, διαφορετικά αναιρείται η ίδια η ανεξαρτησία της. Έτσι, τόσο η «Συμπολιτεία» όσο και η Δημοτική αρχή του κ. Ξύδη κατέληξαν στο πρόσωπο του πρώην Δημάρχου Χολαργού κ. Σκούρτη, εν μέσω άλλων δύο σοβαρών και μιας τέταρτης υποψηφιότητας που, κατά τη γνώμη μας πληρούσε όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, λόγω μακράς προϋπηρεσίας στο συνήγορο του πολίτη. Δε θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν οι δυο αυτές παρατάξεις σε αυτήν την επιλογή, η οποία δικαιολογημένα εγείρει ερωτηματικά. Δε θα το επιχειρήσουμε γιατί η ίδια η επιχειρηματολογία τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της «Συμπολιτείας» δικαιώνει τις ανησυχίες μας: κατά τη γνώμη τους βασικό κριτήριο που τους οδήγησε σε αυτήν την επιλογή είναι η γνωριμία του πρώην Δημάρχου με τους δημότες. Αν αυτό δε συνιστά ομολογία καταστρατήγησης της αντικειμενικότητας προς συγκεκριμένες προσφυγές, τότε τι σηματοδοτεί; Η νέα αρχή υποχρεούται να αντιμετωπίζει του πολίτες ισότιμα και όχι βάσει της προσωπικής σχέσης τους μαζί της, όχι γιατί το λέμε εμείς αλλά γιατί το προστάζει η ανεξαρτησία της αρχής.

Πολύ κακές υπηρεσίες προσέφεραν οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Σκούρτη στον πρώην Δήμαρχο Χολαργού.

Μπορεί οι γνώσεις, η εντιμότητα και η πείρα του κ. Σκούρτη να τον αναδείξουν ως έναν εξαιρετικό Συμπαραστάτη, όμως η ιδιότητα του πρώην δημάρχου σε συνδυασμό με την απουσία εμπειρίας σε ανάλογη θέση δεν παύει να έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του Νόμου. Συμπαραστάτης είναι ο ανεξάρτητος, δίκαιος, αμερόληπτος και αποστασιοποιημένος «κριτής» που αποφασίζει με βάση το Νόμο και όχι εκ προοιμίου ο εκάστοτε πρώην Δήμαρχος.

Δε θέλουμε να προκαταλάβουμε τον απολογισμό του νέου θεσμού, θα τον παρακολουθούμε όμως από κοντά.

Πολυκαλά Χριστίνα, Δημοτική Σύμβουλος

Δείτε ακόμα:

Advertisements
This entry was posted in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ and tagged . Bookmark the permalink.