Γκαράζ «Η Αγία Σκέπη»

της Χριστίνας Πολυκαλά, δημοτικής συμβούλου Παπάγου-Χολαργού

Τις μέρες αυτές είμαστε μάρτυρες της απόπειρας του Δήμου να επέμβει στην πλατεία και το άλσος της Αγίας Σκέπης, καθώς και στο κτηριακό περίγραμμα του ναού με επέκτασή του για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, προκαλώντας μεγάλη αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση του χώρου, όταν Ναός, άλσος και πάρκο αποτελούν μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για το Δήμο Παπάγου και η Αγία Σκέπη λειτουργεί ως πόλος θρησκευτικής, πολιτιστικής και αισθητικής αναφοράς για την πόλη μας και ευρύτερα για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Για την αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στον τεχνητό λόφο, με την οποία ο ελεύθερος χώρος μετατρέπεται ουσιαστικά σε χώρο στάθμευσης σε βάρος του πρασίνου και των φυσικών διαμορφώσεων του εδάφους (72 τσιμεντένιες υπαίθριες θέσεις) δεν είχε γίνει καμία δημοσιοποίηση προς τους δημότες, αλλά ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ζητήθηκε έγκριση από την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια την έδωσε, παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε γραπτή διαφωνία από την υποφαινόμενη τον Ιούλιο του 2009!!

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια από την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Πράσινη ζωή στην πόλη» και μετά και από καταγγελίες κατοίκων, το έργο της αναμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου διακόπηκε με σήμα της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής, γιατί πέραν της έγκρισης της χρηματοδότησης, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τον κόπο να μεριμνήσει για τις υπόλοιπες εγκρίσεις, με αποτέλεσμα οι οικοδομικές εργασίες που ήδη άρχισαν να κριθούν αυθαίρετες!!

Αντίστοιχα, για την κτηριακή επέκταση ήδη έχουν υποβληθεί ενστάσεις από μεγάλο αριθμό δημοτών.

Η όλη επιχείρηση επεμβάσεων στο χώρο της Αγίας Σκέπης προβάλλεται ως ανάπλαση στο πλαίσιο μάλιστα χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια από το πρόγραμμα «Πράσινη ζωή στην πόλη», ενώ στην πραγματικότητα ούτε κατ’ ευφημισμό σχετίζεται με την «Πράσινη ζωή στην πόλη», αλλά συνιστά μια βάναυση, πρόχειρη και λαθεμένη επέμβαση στο χώρο και στο οικοδόμημα της εκκλησίας, μετατρέποντας την πλατεία και το άλσος σε χώρο στάθμευσης και αλλοιώνοντας το περίγραμμα του ναού και τη λειτουργική επικοινωνία στο κτήριο.

Ειδικότερα:

  • Με τις επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο επιδιώκεται αύξηση της πλακόστρωσης στην πλατεία του Ναού, κατασκευή περιμετρικού δρόμου και 72 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, μετατρέποντας χώρους κοινοχρήστου πρασίνου και πλατείας με χώμα και χαμηλή βλάστηση σε τσιμεντένιες επιφάνειες στάθμευσης και αλλοιώνοντας ουσιαστικά τη χρήση του χώρου κατά ένα τμήμα του, από πλατεία και άλσος, σε χώρο στάθμευσης και μάλιστα περιμετρικά του κτηρίου της εκκλησίας, προσελκύοντας Ι.Χ. μέσα στον αύλειο χώρο από το σύνολο του Δήμου και όχι μόνο, προκαλώντας διαρκή λειτουργικά προβλήματα στην πεζή επικοινωνία προς το Ναό, αυξάνοντας τη ρύπανση και τα καυσαέρια.
  • Με την τροποποίηση του κόκκινου περιγράμματος επιχειρείται η κατάργηση του περιστυλίου της δεξιάς /νότιας πλευράς της εκκλησίας και η μετατροπή του σε κλειστό χώρο γραφείων με ταυτόχρονη επέκταση σε βάρος του περιβάλλοντα ελεύθερου χώρου, ώστε να καταστεί δυνατή η απαιτούμενη επιφάνεια της προσθήκης για την κατασκευή των έργων (αίθουσα ενοριακού κέντρου, γραφείου ιερέων, υπογείου αποθηκευτικού χώρου και χώρων υγιεινής). Αν και υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης τρόπων να καλυφθούν οι νέες λειτουργικές ανάγκες του Ναού, η επιδιωκόμενη προσθήκη αλλοιώνει και προσβάλλει το αρχιτεκτονικό σύνολο, καταστρέφει την αισθητική του και αποκλείει την επικοινωνία των δημοτών περιμετρικά του κτηρίου μέσω του περιστυλίου, μειώνοντας ταυτόχρονα τον ελεύθερο χώρο και υποβαθμίζοντας τις όψεις του κτηρίου, ιδίως με την προσθήκη των χώρων υγιεινής σε περίοπτη θέση.

Το σύνολο των παραπάνω επεμβάσεων πρέπει να αποτραπεί από τους δημότες, γιατί κατά κανένα τρόπο δεν συνάδει με τις αρχές της αστικής βιωσιμότητας, το σεβασμό στα μνημειακά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά σύνολα, τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού δημόσιων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, καθώς και τις αστικές πολιτικές της Ε.Ε. για αποθάρρυνση της χρήσης του Ι.Χ.

Αντί των μέχρι τώρα σχεδιασμών θα θεωρούσαμε αναγκαία:

  • Την επαναπροσέγγιση της διαμόρφωσης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού, με ριζικά διαφορετικά κριτήρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής δημοσίων χώρων, με αποφυγή τσιμεντοστρώσεων και πολλών πλακοστρώσεων, χρήση οικολογικών υλικών, επαύξηση της χαμηλής βλάστησης και του υψηλού πρασίνου, δημοτικό φωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας, κ.λ.π., έτσι ώστε η ανάπλαση του χώρου να υπηρετεί πραγματικά την Πράσινη ζωή στην πόλη μας.
  • Την κίνηση της διαδικασίας με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου – Χολαργού προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για να κηρυχθεί ο Ι.Ν. Αγίας Σκέπης, η πλατεία και το άλσος του Ναού ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Τον επανασχεδιασμό ενός λιτού κτιριολογικού προγράμματος μόνο για τις απολύτως απαραίτητες λειτουργικές ανάγκες του ναού, κατά προτίμηση υπόσκαφα, με προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για επιλογή της βέλτιστης λύσης, η οποία δε θα θίγει την αισθητική, αρχιτεκτονική και μορφολογική εικόνα του Ναού. Τυχόν πρόσθετες ανάγκες του Ι.Ν. θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με απόκτηση χώρου σε παρακείμενα κτήρια.

ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Γκαράζ «Η Αγία Σκέπη»

  1. Παράθεμα: Αγία Σκέπη: αίτηση 11 μελών του ΔΣ για εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση « Κοινωνία Δημοτών Παπάγου-Χολαργού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s