Καταγγελία για την αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ του θέματος της Αγίας Σκέπης

27/3/2011

Καταγγέλουμε την παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δημοτική πλειοψηφία και τους εγκαλούμε, να μην παίζουν με τους θεσμούς της δημοκρατίας και να μην τους υποβαθμίζουν.

Αγ. Σκέπη

Καταγγέλουμε τη στάση του δημάρχου που ζήτησε την αναβολή της συζήτησης  μη σεβόμενος τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας καθώς και την παρουσία πολλών συμπολιτών μας που επιθυμούσαν να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και «επέβαλε» με την επιμονή του την αναβολή του θέματος. [δείτε το video από το 8ο ΔΣ]

Καταγγελουμε την συμπεριφορά του προέδρου του Δ.Σ. που αθέτησε διαδικαστική συμφωνία με την αντιπολίτευση δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας και πόλωσης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 67 του Νόμου 3852/2010 με αίτημα του 1/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου (11 στην περίπτωση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου Χολαργού) συγκαλείται υποχρεωτικά έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Οπως όμως είχαμε εξηγήσει στον πρόεδρο, τόσο επειδή σεβόμαστε το χρόνο των δημοτικών συμβούλων όσο και για να μην επιβαρύνουμε οικονομικά τον ήδη σε δύσκολη οικονική κατάσταση δήμο μας με πρόσθετες δαπάνες για μία επιπλέον συνεδρίαση, αντί να ζητήσουμε τη σύγκλιση εκτάκτου δημοτικού συμβουλίου, συμφωνήσαμε μαζί του να εισάγει το θέμα της Αγίας Σκέπης ως θέμα της Ημερήσιας Διάταξης στο πρώτο τακτικό συμβούλιο που θα συγκληθεί από τον ίδιο.

Στην συνεδρίαση όμως της 21ης Μαρτίου 2011 ο πρόεδρος ενώ δεν είχε φέρει καμία αντίρρηση στις μεταξύ μας συζητήσεις, υπέπεσε σε αλληλουχία ολισθημάτων, που βάζουν σε δοκιμασία την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρώτον ενέγραψε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όχι με τον τίτλο του αντικειμένου συζήτησης που ήταν «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ», αλλά με τον παραπλανητικό τίτλο: «Επί του υπ’ αριθμόν 5930 / 14-03-2011 εγγράφου 11 δημοτικών συμβούλων» αλλοιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της δημοσιότητας, αφού ο πολίτης έπρεπε να γνωρίζει οτι η διαδικασία των 11 υπογραφών αφορούσε το θέμα της Αγίας Σκέπης.

Δεύτερον ενώ το δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από αίτημα της αντιπολί-τευσης αποφάσισε ομόφωνα να συζητηθεί ως πρώτο θέμα εξ΄αιτίας της παρουσίας πολλών ενδιαφερομένων δημοτών, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, υπακούοντας στην αξίωση του δημάρχου για αναβολή, ο οποίος ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση, έθεσε το θέμα της αναβολής σε ψηφοφορία και η πλειοψηφία το ανέβαλε.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όμως συνεχίζοντας την ίδια στάση και σε απάντηση του στον τύπο αναρωτιέται ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του δικαιώματος της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας για την αναβολή ενός θέματος. Προσποιείται έτσι οτι δεν καταλαβαίνει πως με τη λογική του αυτή η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορεί να αναβάλλει διαρκώς τα θέματα που φέρνει για συζήτηση το 1/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου., αφήνοντας έτσι ως μόνη διέξοδο στη μειοψηφία να συγκαλεί έκτακτα δημοτικά συμβούλια, με το αντίστοιχο οικονομικό κόστος κάθε φορά.

Ενημερώνουμε λοιπόν τον Δημαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου – Χολαργού ότι τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της αντιπολίτευσης δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία, ούτε έχουν ανάγκη από την έγκριση των δημοτικών αρχών.

Τους προειδοποιούμε ότι δε θα ανεχθούμε περαιτέρω εμπαιγμό των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που μοναδικό στόχο έχει την ακύρωση του ελεγκτικού ρόλου τους και προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι προφανές ότι δεν πλήττουν την αντιπολίτευση, αλλά τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και το δημόσιο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας. Η αποφυγή των συζητήσεων και του διαλόγου, είτε με άμεσο τρόπο, είτε με διαδικαστικά τερτίπια έχει μοναδικό θύμα το δήμο μας και το μέλλον του.

Καλούμε λοιπόν τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσουν τους θεσμούς για να προσφέρουμε όλοι από κοινού ό,τι καλύτερο μπορούμε για το νέο δήμο μας και τους δημότες του.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

1. Αυγουρόπουλος Αθανάσιος

2. Αθανασάκου Μουντάκη-Μαρία

3. Δημητριάδου Μαρία

4. Ζήκας Περικλής

5. Κεχρής Ιωάννης

6. Μπρέμπου Γεωργίου

7. Νικάκη Βικτωρία

8. Νικολάου Δημήτριος

9. Παπαγεωργίου Άκης

10. Πλειώνης Δημήτρης

11. Πολυκαλά Χριστίνα

12. Τίγκας Κωνσταντίνος

Advertisements
This entry was posted in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Καταγγελία για την αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ του θέματος της Αγίας Σκέπης

  1. Παράθεμα: 10o ΔΣ: Αγία Σκέπη | Κοινωνία Δημοτών Παπάγου-Χολαργού

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.