«Μια ευκαιρία για την πόλη μας» Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Παπάγου – Χολαργού

της Χριστίνας Πολυκαλά, δημοτικής συμβούλου Παπάγου-Χολαργού

                                                                                          29 Απριλίου 2011

 Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής Παπάγου – Χολαργού είναι σε εξέλιξη δύο ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις για το μέλλον και την προοπτική του νέου μεγάλου δήμου:

· Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του πρώην Δήμου Παπάγου, το οποίο για πρώτη φορά εκπονείται, και η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. του πρώην Δήμου Χολαργού.
· Η επικαιροποίηση και ενοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των πρώην Δήμων Παπάγου και Χολαργού, τα οποία μεσοπρόθεσμα προγραμματίζουν τις επενδύσεις του νέου (ενιαίου) Δήμου για τα επόμενα 3 χρόνια.

Δυστυχώς όμως και ενώ τίθεται ως μείζον πρόβλημα ο ενιαίος σχεδιασμός και προγραμματισμός του ενιαίου πλέον μεγάλου Δήμου, δεν διαφαίνεται μέχρις στιγμής κάποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση από τη Δημοτική Αρχή, αν κρίνει κανείς από την πορεία, τόσο των μελετών Γ.Π.Σ., όσο και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και του Τεχνικού Προγράμματος 2011-2012.

Οι δύο μελέτες Γ.Π.Σ. συνεχίζουν να εκπονούνται, χωρίς να γίνεται ένας συντονισμός των μελετητικών γραφείων, ώστε να ενοποιούν τα σχέδιά τους και να διατυπώνουν προτάσεις, που θα μορφοποιούν το χώρο του νέου Δήμου, όχι σαν δύο ξεχωριστά τμήματα χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους, αλλά σαν ενιαία περιοχή, που αποτελεί ένα μέρος του μητροπολιτικού συγκροτήματος του Λεκανοπεδίου.

Αντίστοιχα, τα τριετή Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΠ) των δύο τμημάτων του Δήμου δεν είναι συντονισμένα μεταξύ τους και, πολύ περισσότερο, δεν φαίνεται να κατευθύνουν τις δημοτικές επενδύσεις προς την υλοποίηση κάποιου ενιαίου ΓΠΣ.

Η συνήθης πρακτική «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι», σε ό,τι αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις, ανάλογα με τις τοπικές πιέσεις, τις επιλεκτικές προτιμήσεις, κ.λ.π., φαίνεται να συνεχίζεται.

Υπογραμμίζουμε ότι το ΓΠΣ και το ΕΠ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού πρέπει να τα δούμε σαν μια ευκαιρία για την πόλη μας την οποία δεν έχουν δικαίωμα να σπαταλήσουμε, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχουν δυνατότητες για μια άλλη προοπτική.

Ειδικότερα:

Η περιοχή Παπάγου – Χολαργού, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της Αγίας Παρασκευής, οριοθετείται ανάμεσα σε ισχυρούς διαχωριστικούς φραγμούς, συγκεκριμένα τη Λεωφόρος Μεσογείων, την περιφερειακή Υμηττού /Αττική Οδός, τον ορεινό όγκο του Υμηττού και τη Λεωφόρο Κατεχάκη. Οι φραγμοί αυτοί συνιστούν φυσικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν σήμερα ο χώρος του Παπάγου, Χολαργού, ακόμα και της Αγίας Παρασκευής, να σχεδιαστεί κατάλληλα σαν ενιαία περιοχή με κοινά χαρακτηριστικά, προστατευμένη από τη διαμπερή υπερτοπική κυκλοφορία, με παράλληλη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των επιμέρους περιοχών που την συνθέτουν.

Μια ενοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γιατί οι δύο παλαιοί δήμοι, Παπάγου και Χολαργού, φαίνεται να εξακολουθούν να λειτουργούν σαν «βίοι παράλληλοι» στραμμένοι προς τη λεωφόρο Μεσογείων, με κάθετους προς αυτήν οδικούς άξονες, που έχουν συγκεντρώσει κατά περίπτωση (ιδίως στο τμήμα του Χολαργού) δραστηριότητες εμπορίου, αναψυχής, διοίκησης, κ.λ.π. Ταυτόχρονα λείπει παντελώς στην οργάνωση του χώρου η «οριζόντια» διασύνδεση των εμπορικών, διοικητικών, πολιτιστικών και άλλων λειτουργιών και
δραστηριοτήτων.

Διαπιστώνουμε βέβαια, ότι οι περιοχές των γειτονικών και μέχρι πρόσφατα διοικητικά χωρισμένων δήμων, εδώ και χρόνια έχουν στην πράξη κοινές λειτουργίες, μια και οι κάτοικοί τους συχνά κάνουν χρήση των κοινών λειτουργιών ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις υπηρεσίες που οι δύο περιοχές προσφέρουν.

 • Πόσοι και πόσες δημότες και δημότισσες του Παπάγου πηγαινοέρχονται καθημερινά για να ψωνίσουν στα εμπορικά κέντρα του Χολαργού, τα βιοτεχνικά εργαστήρια και τις τράπεζες, τις κοινές διοικητικές υπηρεσίες, ή επισκέπτονται το καλοκαίρι το δημοτικό κινηματογράφο του Χολαργού, για να ψυχαγωγηθούν, την βιολογική αγορά για να ψωνίσουν, τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια, για να συναντηθούν με άλλους ανθρώπους και να απολαύσουν μερικές στιγμές πίνοντας και τρώγοντας.
 • Πόσοι και πόσες δημότες και δημότισσες του Χολαργού έρχονται στις πλατείες και στα καφέ-μπαρ του Παπάγου, στο δημοτικό κινηματογράφο του, στο δημοτικό κηποθέατρό του, τα αθλητικά και τα πολιτιστικά κέντρα του.
 • Και είναι πολλοί αυτοί που συναντιούνται τα Σαββατοκύριακα, αλλά και καθημερινά, στη βόλτα προς τον Υμηττό, στα μονοπάτια που ενώνουν και τις δύο περιοχές, τρέχοντας ή κάνοντας ποδήλατο.

Σήμερα, δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε στο χώρο μια περιοχή κεντρικών λειτουργιών και πρασίνου, που λειτουργεί στην πράξη ενιαία ως τόπος εμπορικής, διοικητικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής για τους κατοίκους.

Όμως, στην καθημερινή ζωή οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο χώρο αυτό, παρά κυρίως με τη χρήση του Ι.Χ., γιατί η περιοχή:

 • δεν έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, ώστε να λειτουργεί σαν ένα δίκτυο κεντρικών λειτουργιών και πρασίνου,
 • οι λειτουργίες, που περιέχει δεν είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους με λεωφορειακές γραμμές, πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους,
 • στο σύνολό της διασχίζεται από το Ι.Χ., και τελικά
 • ενώ μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ενιαίο δίκτυο, είναι δυστυχώς κατακερματισμένη και δύσχρηστη.

Η κεντρική αυτή περιοχή αναπτύσσεται κεντροβαρικά στον ενιαίο δήμο, σαν μια ραχοκοκκαλιά με τη μορφή μιας, πρακτικά, γραμμικής συγκέντρωσης λειτουργιών, παράλληλα προς τη λεωφόρο Μεσογείων και προς τον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Περιλαμβάνει την οδό Περικλέους, άξονα με ποικίλες λειτουργίες κέντρου επιπέδου πόλης, το Δημαρχείο (του πρώην Δήμου Χολαργού και των περισσότερων υπηρεσιών του σημερινού Δήμου Παπάγου-Χολαργού), με τα παρακείμενα πάρκα και τις λειτουργίες κέντρου (Αετιδέων, κ.λ.π.), το Ηρώο Χολαργού, αθλητικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση (Αριστοτέλους, Καραολή Δημητρίου, Κριεζώτου), την οδό 25ης Μαρτίου, με εμπόριο και άλλες δραστηριότητες, την οδό Υμηττού η οποία έρχεται κάθετα προς την 25ης Μαρτίου και συνιστά γραμμικό άξονα κέντρου, την πλατεία με το κέντρο αναψυχής επί της οδού Αναστάσεως, το κτήριο του Δημαρχείου του πρώην Δήμου Παπάγου και τώρα των Τεχνικών Υπηρεσιών του νέου Δήμου στην οδό Αναστάσεως, τη λεωφόρο Στρατάρχου Παπάγου, το Μεγάλο Πάρκο του Παπάγου με το θέατρο και το αναψυκτήριο, το πάρκο του Τιμίου Σταυρού, το πάρκο της Αγίας Σκέπης, τις κοινωφελείς λειτουργίες της οδού Ιωνίας – Νευροκοπίου (εκπαίδευση, αθλητισμός), το τμήμα του Δήμου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, κ.λ.π.

Σε διάφορα σημεία της μπορεί να ενοποιηθεί προς τον ορεινό όγκο του Υμηττού και την περιαστική ζώνη, αλλά και προς το Γουδή, με τη μορφή ενός πλέγματος λειτουργιών που θα συνδέεται και με τα τοπικά κέντρα.

Στην ουσία, η παραπάνω περιοχή αποτελεί την καρδιά του ενιαίου Δήμου και, αν σχεδιαστεί κατάλληλα, μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον τον κοινό τόπο κοινωνικής ζωής των κατοίκων.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, πρέπει, πρώτον, οι δύο μελέτες ΓΠΣ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, να περιλάβουν την ιδέα της ενοποίησης των κεντρικών λειτουργιών και του πρασίνου στον πολεοδομικό σχεδιασμό που θα προτείνουν, και, δεύτερον οι επενδύσεις του Δήμου, τα επόμενα χρόνια να κατευθύνονται προς τη σταδιακή υλοποίηση αυτής της ενοποίησης. Αυτό σημαίνει τόσον τα τριετή ΕΠ όσον και τα ετήσια «Τεχνικά Προγράμματα» έργων να εναρμονίζονται όχι μόνον μεταξύ τους, αλλά κυρίως, με τις προβλέψεις του ΓΠΣ.

Με την κατάρτιση και υλοποίηση του Γ.Π.Σ. ανοίγουν διαδικασίες οι οποίες είναι δυνατόν να βελτιώσουν ριζικά την ποιότητα ζωής, με στόχο:

 • Τη συγκρότηση του Ενιαίου δικτύου Κοινωνικής Ζωής και Συλλογικότητας για τους κατοίκους, που θα εξασφαλίζει μια λειτουργική διασύνδεση/ ενοποίηση όλων των χώρων κεντρικών λειτουργιών και του πρασίνου. Η παραπάνω ενοποίηση πρέπει να βασίζεται στο σχεδιασμό ενός κεντρικού πεζοδρόμου που θα διασχίζει την καρδιά της περιοχής, με δευτερεύοντες πεζοδρόμους ή και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και ποδηλατοδρόμους σε ενιαίο δίκτυο, επιπλέον δε να υποστηρίζεται από τη δημοτική συγκοινωνία περιμετρικά, με χώρους στάθμευσης σε κατάλληλα σημεία. Στόχος πρέπει να είναι να μπορεί ο κάθε κάτοικος του Δήμου να πηγαίνει στους κύριους τόπους εμπορίου, διοίκησης, αναψυχής, πρόνοιας, αθλητισμού, εκπαίδευσης, πολιτισμού και πρασίνου του δήμου με κάποιο μέσο μαζικής (και όχι ιδιωτικής) μεταφοράς.
 • Το σχεδιασμό των χώρων κοινωνικού εξοπλισμού και πολιτισμού και των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, πάρκα, άλση, παιδικές χαρές, κ.ά.), για την κάλυψη των αναγκών του αναμενόμενου πληθυσμού του Δήμου μας μέχρι μετά 15 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ.
 • Την ιεράρχηση του οδικού δικτύου με δημιουργία αυτοτέλειας στις γειτονιές, ώστε να προστατεύονται οι ζώνες κατοικίας από τη διαμπερή κυκλοφορία του Ι.Χ. και να αρθούν τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, που σήμερα παρατηρούνται.
 • Το σχεδιασμό δικτύου πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και ποδηλατοδρόμων, που θα καλύπτει όλη την έκταση του αστικού ιστού και θα διασυνδέει την κεντρική περιοχή επιπέδου πόλης, όπως ενδεικτικά την περιγράψαμε προηγουμένως, τις περιοχές των τοπικών κέντρων, τα πάρκα και τα άλση και τις πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, μέχρι και τηνπεριαστική ζώνη.

Ο συντονισμός των μελετών για το ΓΠΣ του ενιαίου Δήμου Παπάγου – Χολαργού και η διαρκής εναρμόνιση με αυτό του τριετούς ΕΠ αλλά και των ετήσιων Τεχνικών Προγραμμάτων, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις σε μια επιθυμητή κατεύθυνση. Θα χρησιμοποιήσουμε πόρους, που διατίθενται από ευρωπαϊκά κονδύλια (Κ.Π.Σ. 2007-2013, ΠΕΠ, προγράμματα Life, Habitat Agenda, κ.ά.), το δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά και ιδιωτικούς πόρους που μπορεί να συμμετέχουν στις περιπτώσεις ανάληψης της λειτουργίας ορισμένων χρήσεων ανταποδοτικά από ιδιώτες και για δημοτικό όφελος.

Η ΕΥΚΑΙΡΊΑ για την πόλη μας είναι ορατή και δεν έχουμε δικαίωμα να την χάσουμε.

Πολυκαλά Χριστίνα
Δημοτική Σύμβουλος της Κοινωνίας Δημοτών Παπάγου-Χολαργού

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΘΕΣΕΙΣ and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to «Μια ευκαιρία για την πόλη μας» Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Παπάγου – Χολαργού

 1. Παράθεμα: Τετάρτη 25 Μαϊου: Συναντιόμαστε για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου | Κοινωνία Δημοτών Παπάγου-Χολαρ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.