Προμήθειες του Δήμου και απ΄ ευθείας αναθέσεις

kd-small

Ανακοίνωση

Φεβρουάριος 2013

Για να μας παρέχει ο Δήμος τις προβλεπόμενες υπηρεσίες αναγκάζεται, όπως όλοι οι Δήμοι, να αγοράζει (να προμηθεύεται) κάποια πράγματα, κάποιες υπηρεσίες ή και την εκτέλεση ολόκληρων (π.χ. τεχνικών) έργων, που δεν μπορεί ή δεν είναι σκόπιμο να τα κάνει μόνος του. Η νομοθεσία επιτάσσει οι προμήθειες αυτές να γίνονται (να ανατίθενται) με τρόπο που να εξισορροπούνται ικανοποιητικά η ανάγκη για διαφάνεια, αλλά παράλληλα και η ανάγκη για αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου. Όσο πιο μεγάλη είναι η προϋπολογισμένη αξία μια προμήθειας, τόσο πιο «ανοιχτό» (πιο «δημόσιο») τρόπο ανάθεσης επιβάλλει η νομοθεσία. Συγκεκριμένα, ανάλογα με το είδος της προμήθειας υπάρχουν δυο (ανώτατα) όρια αξίας, που επιβάλλουν τη μετάβαση από λιγότερο σε περισσότερο ανοιχτό τρόπο ανάθεσης.  Για προμήθειες π.χ. προϊόντων αυτά τα δυο  όρια (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) είναι 15.000€ και 73.800€. Έτσι, η νομοθεσία λέει ότι αν ένας Δήμος θέλει να προμηθευτεί, για παράδειγμα, «φωτοτυπικό χαρτί» αξίας μέχρι   15.000€, τότε μπορεί να το κάνει με «απ΄ ευθείας» ανάθεση της προμήθειας με υπογραφή του Δημάρχου. Αν η αξία του είναι μεταξύ 15.000€ και 73.800€, τότε πρέπει να γίνει με «Πρόχειρο Διαγωνισμό», δηλαδή με τουλάχιστον 3 προσφορές . Αν δε η αξία του είναι μεγαλύτερη των 73.800€, τότε πρέπει να γίνει με «Ανοιχτό Διαγωνισμό», που σημαίνει δημοσίευση προκήρυξης σε ΜΜΕ κτλ .

Σε συμμόρφωση με πρόσφατη νομοθεσία και απαίτηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Δημοτική Αρχή έφερε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και έγκριση τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κάνει την προμήθεια (procurement) των προϊόντων (goods),  των τεχνικών έργων (works) και των υπηρεσιών (services) που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2013[1]. Η σχετική Εισήγηση, με φαρδιά πλατειά την υπογραφή του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Χρήστου Δασκαλόπουλου, παρέθεσε έναν πίνακα με 77 προβλεπόμενες συμβάσεις προμηθειών. Έδωσε δε για κάθε μια τον προϋπολογισμό της και τον προβλεπόμενο τρόπο ανάθεσής της.

Μελετώντας κανείς μία προς μία τις μνημονευόμενες στον πίνακα προμήθειες και τον αντίστοιχο προβλεπόμενο τρόπο ανάθεσης, εύκολα διαπίστωνε ότι ήταν σύμφωνος με τις προβλέψεις του νόμου. Μια πρόχειρη ανάλυση του συνόλου των προβλεπόμενων προμηθειών έδειξε τα εξής στοιχεία:

 Τρόπος Ανάθεσης Πλήθος συμβάσεων προμηθειών

Αξία προμηθειών

Χιλιάδες € Ποσοστό
Απ΄ ευθείας από το Δήμαρχο

61

818

44

Μετά από Πρόχειρο Διαγωνισμό

12

447

24

Μετά από Ανοιχτό Διαγωνισμό

4

605

32

Σύνολα

77

1.870

100

Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι:

  • Επί 77 προβλεπόμενων προμηθειών, οι 61 θα γίνουν (νομότυπα μεν, πλην όμως) με απ΄ ευθείας αναθέσεις!
  • Σαν αξία, ο Δήμος προβλέπει να κάνει προμήθειες σχεδόν 2 εκατομμυρίων  € και ότι σχεδόν το μισό της αξίας τους, δηλαδή σχεδόν 1 εκατομμύριο € θα γίνει με απ΄ ευθείας αναθέσεις!

Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη να γίνονται και απ΄ ευθείας αναθέσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή για μικρής αξίας προμήθειες. Όμως, η ανάλυση των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής στο θέμα αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι κάνει κατάχρηση των προβλέψεων της νομοθεσίας, με βλάβη των συμφερόντων του Δήμου.

Ομοειδείς προμήθειες (π.χ. χαρτί φωτοτυπικών 8.000€, φάκελοι υπηρεσιών 15.000€, γραφική ύλη 10.000 κτλ) μπορεί να ενοποιηθούν και να γίνει η προμήθειά τους μέσω Διαγωνισμού. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε προμήθειες για τις ανάγκες μόνον ενός έτους. Μπορούμε να προγραμματίζουμε προμήθειες για τις ανάγκες π.χ. 18 μηνών ή  διετίας, με πρόβλεψη τμηματικών παραγγελιών και παραδόσεων και βεβαίως χωρίς τη δέσμευση εξάντλησης όλου του προϋπολογισμού.  Έχουμε δε και τη δυνατότητα να προδιαγράψουμε στην προκήρυξη ακόμα και ενδιάμεση αξιολόγηση της συνέπειας του αναδειχθέντος προμηθευτή (συμμόρφωση παραδόσεων με προδιαγραφές ποιότητας, προθεσμίας κτλ ). Υπάρχει, επίσης και η δυνατότητα των συμβάσεων-πλαίσιο (Προεδρικό Διάταγμα 60 του 2007), που δεν αποκλείει και τις συμπράξεις μικρών προμηθευτών . Τέλος, να σημειώσουμε ότι, τα όρια για τις προμήθειες  που θέτει ό νόμος είναι ανώτατα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν θέλει ο Δήμος μας να τηρεί χαμηλότερα όρια, π.χ. να κάνει απ΄ ευθείας αναθέσεις για προμήθειες μέχρι 10.000€ και όχι 15.000€.

Η Κοινωνία Δημοτών έθεσε αυτά τα θέματα στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, για άλλη μια φορά σε ώτα (δυστυχώς) μη ακουόντων… Με εξαίρεση τους συμβούλους της (Χρ. Πολυκαλά,  Ιω. Σπηλιωτοπούλου), το Δίκτυο (Π. Ζήκας) και τη Λαϊκή Συσπείρωση (Γ. Ρεμούνδος) όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι δέχθηκαν την εισήγηση ως είχε. Δέχθηκαν, δηλαδή, ότι καλώς ο Δήμος θα κάνει 61 (από τις 77) προμήθειες αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου €, με απ΄ ευθείας αναθέσεις!!! Να τους χαιρόμαστε αυτούς τους δημοτικούς άρχοντες…

Συντονιστική Επιτροπή της Κοινωνίας Δημοτών

                       Αναγνωστοπούλου Άννα           Μπασιάκος Γιάννης

                       Βλαβιανός  Γιώργος                  Μελισσάρης Αλέξανδρος

                       Γαλιγάλης Σάκης                         Πολυκαλά Χριστίνα

                       Λαλιώτου Βάντα                         Σπηλιωτοπούλου Ιωάννα


[1] Παραθέτουμε σκόπιμα και τον αγγλοσαξονικό όρο των Οδηγιών της ΕΕ, επειδή κατά την ενσωμάτωση στην  εθνική νομοθεσία χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι άστοχοι όροι.

Advertisements
This entry was posted in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s