Θέσεις για τη μεταφορά των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Χολαργού

Η Κοινωνία Δημοτών Παπάγου-Χολαργού διαφωνεί με την απόφαση μεταφοράς των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Χολαργού στην Αγία Παρασκευή.

  • Η χρόνια εισφοροδιαφυγή σε μεγάλη κλίμακα
  • Η μείωση των αποθεματικών του Ιδρύματος από το κούρεμα, τα δομημένα ομόλογα, και
  • Η κακοδιαχείριση του Ιδρύματος – με τυπικό δείγμα το ΙΚΑ Χολαργού που στεγάζεται σε αδικαιολόγητα μεγάλο χώρο με ετήσιο ενοίκιο πάνω από 100.000€,

οδήγησαν στη σημερινή απόφαση συγχωνεύσεων υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που έχει μεν στόχο την μείωση των λειτουργικών εξόδων του, αλλά έχει και σαν αποτέλεσμα:

  • Την υποβάθμιση των υπηρεσιών
  • Την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και κυρίως των ηλικιωμένων, καθώς και την αύξηση του κόστους  που επωμίζονται λόγω δαπανών μετακίνησης
  • Την απώλεια εργάσιμου χρόνου, καθώς αυτά συνδυάζονται με τις κακής ποιότητας συγκοινωνίες, την έλλειψη διαδημοτικής συγκοινωνίας και την ελλιπή μηχανοργάνωση.

 

Βεβαίως και δεν κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας καμιά μελέτη του ΙΚΑ που να δικαιολογεί την απόφαση μιας τέτοιας μεταφοράς. Θεωρούμε ότι πριν από οποιαδήποτε μεταφορά, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μελέτη φόρτου εργασίας από το ΙΚΑ, που να ποσοτικοποιούσε την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων συγκριτικά για τις γύρω περιοχές (Παπάγο-Χολαργό, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή & Νέο Ψυχικό) – για να βλέπαμε που χρειαζόταν να γίνονταν αλλαγές (εδώ ή αλλού). Η απόφαση θα έπρεπε να ήταν στηριγμένη σε ορθολογικά-επιστημονικά κριτήρια για να απέκλειε πιθανά τοπικιστικά κόλπα και «μέσα».

Το πρόβλημα δεν είναι «άσπρο ή μαύρο», δηλαδή «να μεταφερθεί ή να μείνει ως έχει». Υπάρχει δυνατότητα να αναζητηθούν ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισής του. Οποιαδήποτε λύση προκριθεί τελικά πρέπει να συμβιβάζει με παραδεκτό  τρόπο τόσον την επιδίωξη του ΙΚΑ να μειώσει τα λειτουργικά έξοδά του, όσον και τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις της λύσης στους εξυπηρετούμενους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα:

  • Μπορεί να παραχωρήσει ο Δήμος δύο γραφεία, όπου να στεγαστούν υπάλληλοι του ΙΚΑ που θα εξυπηρετούν τους Δημότες μας. Θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μια καταγραφή των «πράξεων» που γίνονται στο ΙΚΑ σήμερα, ώστε να επιλεγούν αυτές που μπορεί να παραμείνουν: π.χ. θεωρήσεις βιβλιαρίων, καταγραφή ενσήμων, αιτήσεις συνταξιοδότησης, κλπ.
  • Μπορεί να εκπαιδευτούν και να εξουσιοδοτηθούν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, ούτως ώστε να διεκπεραιώνουν επιπλέον υπηρεσίες του ΙΚΑ (πέρα από αυτές που ήδη προσφέρουν).

Γενικός στόχος: Να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η ανάγκη επίσκεψης στο ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής.

Χριστίνα Πολυκαλά, Δημοτική Σύμβουλος,

επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Παπάγου-Χολαργού

This entry was posted in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Επ Ποιότητας Ζωής and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s