Αποτροπή της υπερδόμησης στου Παπάγου

Το υπό διαβούλευση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), για τη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου προτείνει αλλαγές των όρων δόμησης. Συγκεκριμένα, για τον επιτρεπόμενο  Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) προτείνει μείωσή του από 1.00 σε 0,80. Σημειώνουμε ότι μια καταγραφή του πλήθους των ορόφων των σημερινών κτηρίων των οικοπέδων του Παπάγου, που έκανε η Δημοτική Αστυνομία, έδειξε ότι ο αριθμός των μονώροφων και διώροφων κτιρίων προσεγγίζει το 50%. Αυτό σημαίνει ότι τα μισά οικόπεδα του Παπάγου «έχουν να χτίσουν κι άλλο». Επιπλέον το ΓΠΣ προτείνει περιορισμό του επιτρεπόμενου ύψους από 14 σε 11 μέτρα και επιβολή κεραμοσκεπούς στέγης.

Καλούμε ειδικά όσους διαφωνούν με την προτεινόμενη μείωση του ΣΔ να συνεκτιμήσουν για τη στάση τους αυτήν, έναν σοβαρότατο σχετικό παράγοντα, που προέκυψε πριν περίπου ένα χρόνο. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του ΄12 άλλαξε ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ), ο οποίος εκτός των άλλων ορίζει το πώς υπολογίζεται ο ΣΔ ενός οικοπέδου. Αντικαταστάθηκε με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ, Νόμος 4067, ΦΕΚ 79 / 9 Απριλίου ΄12), που δίνει ένα σημαντικό «bonus» στους οπαδούς της μεγάλης δόμησης. Συγκεκριμένα, σε αντιδιαστολή με τον προηγούμενο κανονισμό (δηλαδή τον ΓΟΚ), δεν συνυπολογίζει στην υλοποιούμενη δόμηση πατάρια, σοφίτες, αρχιτεκτονικές προεξοχές, ημιυπόγεια με κύρια χρήση και κοινόχρηστα κλιμακοστάσια. Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει αναλυτικά αυτές τις διαφορές, που θεσπίσθηκαν για το ΣΔ, για ένα τυπικό οικόπεδο ελάχιστης επιφάνειας 400 m2 στου Παπάγου.

KD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα δυο αθροίσματα της τελευταίας σειράς δείχνουν ότι ένα τέτοιο οικόπεδο, επί ΓΟΚ θα έχτιζε επιφάνειες μέχρι 400 m2, ενώ τώρα με το ΝΟΚ, αν κάνει χρήση όλων των «bonus / πλεονεκτημάτων / παραθυριών» μπορεί να χτίσει μέχρι 703 m2!, δηλαδή μέχρι και ((703-400) / 303 / 400 =) 76% μεγαλύτερη επιφάνεια!!!

Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η ουσιαστική προσαύξηση της μέχρι πρότινος επιτρεπόμενης δόμησης κατά ένα ποσοστό, (αναλόγως του οικοπέδου και της χρήσεως των bonus), τουλάχιστον 25%. Δηλ. ένας μέχρι πρότινος ΣΔ 1,00 με το σημερνό ΝΟΚ γίνεται ουσιαστικά τουλάχιστον 1,25! Έτσι, αν ο σημερινός ΣΔ 1,00 (κατά τον ΝΟΚ) μειωθεί, κατά το προτεινόμενο ΓΠΣ, στο 0,80, λόγω της, εν τω μεταξύ  αντικατάστασης του ΓΟΚ, με το ΝΟΚ, στην ουσία θα  ισοδυναμεί με τουλάχιστον (0,80 Χ 1,25=) 1,00 του προηγούμενου κανονισμού, δηλαδή πρακτικά με όσο ίσχυε πριν! Δηλαδή αν δεν υιοθετηθεί  η προτεινόμενη μείωση στο ΣΔ, ο Παπάγος θα έχει τη δυνατότητα να χτισθεί κατά τουλάχιστον 25% περισσότερο απ΄ ό τι μέχρι πρότινος.  Ας μη μας διαφεύγει δε ότι, μεγάλος επιτρεπόμενος ΣΔ σημαίνει, πιο πυκνή δόμηση και συνεπώς μακροχρόνια υποβάθμιση της περιοχής, άρα και της αξίας των ακινήτων.

Για δε το σημερινό επιτρεπόμενο ύψος των 14 m, πιστεύουμε ότι συνέβαλε καθοριστικά στην υποβάθμιση του Παπάγου. Για αυτούς τους λόγους η Κοινωνία Δημοτών, υποστηρίζει την προτεινόμενη μείωση τόσον του ΣΔ (από 1,00 σε 0,80), όσον και του ύψους (από 14 σε 11m). Με ενδιαφέρον δε περιμένει να πληροφορηθεί και τις απόψεις των άλλων παρατάξεων.

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Κοινωνίας Δημοτών: Άννα Αναγνωστοπούλου,  Σάκης Γαλιγάλης, Πέννυ Ζαμπέλη-Γαρύφαλλου, Βάντα Λαλιώτου, Γιάννης Μπασιάκος, Χριστίνα Πολυκαλά και Ιωάννα Σπηλιωτοπούλου.

Advertisements
This entry was posted in Επ Ποιότητας Ζωής, ΘΕΣΕΙΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s