Αθλητισμός στον Δήμο μας

Έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε ένα Δήμο προνομιακό σε ότι αφορά σε ελεύθερους χώρους και περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Παρόλη την εγκατάλειψη των τελευταίων χρόνων υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος και συνθήκες ώστε με μεθοδευμένες και σωστά ιεραρχημένες παρεμβάσεις να ξεκινήσουν και σταδιακά να ολοκληρωθούν εκείνα τα έργα που θα αξιοποιήσουν τους χώρους, τις συνθήκες και την αθλητική παράδοση του Δήμου μας.

Ο Δήμος έχει υποχρέωση και οφείλει να στηρίζει, να ενισχύει και να προωθεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε δύο κατευθύνσεις, που έχουν διαφορετικούς ρόλους και αποσκοπούν σε διαφορετικούς στόχους.Τον μαζικό και τον σωματειακό αθλητισμό.

Πρωταρχικό και βασικό μέλημα είναι η αποκατάσταση της ομαλής και ουσιαστικής λειτουργίας των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων και περιοχών μαζικής άθλησης.

Κατεπειγόντως πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να είναι εφικτή η εκτέλεση έργων. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που εμφανίστηκε το πρόβλημα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες.

  • Στο κλειστό Γυμναστήριο του Παπάγου πρέπει επιτέλους να γίνουν σοβαρές και ουσιαστικές εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης. Με τα «φτιασιδώματα», με εργασίες ως επί το πλείστον βιτρίνας και με τη σημαντική βοήθεια και υποστήριξη των ανθρώπων του Αθλητικού Συλλόγου Παπάγου, καλύφθηκαν οι τυπικές ανάγκες για την επαναλειτουργία του, αλλά τα ουσιαστικά προβλήματα (αποχέτευση, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αποδυτήρια, γραφεία) παραμένουν. Πέρασε ένας χρόνος από την εγκατάσταση των κλιματιστικών αλλά ουδέποτε λειτούργησαν.
  • Στο Γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης» η έλλειψη ικανού αριθμού φυλάκων δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην λειτουργία του, ενώ και εδώ με τη προσωπική εργασία.
  • Τα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων που χρησιμοποιούνται για τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών, έχουν σημαντικές ελλείψεις. Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι ότι οι Σχολικές Επιτροπές, παρ΄όλες τις προσπάθειες που καταβάλουν έχουν να επιλύσουν και άλλα σημαντικά προβλήματα υποδομών στα σχολεία. Θα πρέπει οι συντηρήσεις των γυμναστηρίων των σχολείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τις διαδικασίες των υπολοίπων αθλητικών χώρων του Δήμου και ουσιαστικά να μην επιβαρύνουν τις Σχολικές επιτροπές.

Εκεί όμως που είναι εμφανής η απουσία κάθε φροντίδας για τον αθλητισμό είναι στους ανοιχτούς χώρους και γυμναστήρια άθλησης. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται καταστάσεις εγκατάλειψης. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική η φροντίδα αυτών των χώρων γιατί αποτελούν σημεία άσκησης και αθλητικής ψυχαγωγίας όχι μόνο των αθλητών των συλλόγων αλλά γενικότερα των δημοτών.

  • Στο γήπεδο «ΜΑΡΣΩ» του Χολαργού, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας επιθεώρησης απαιτεί θεμελιώδεις παρεμβάσεις για την ασφαλή χρήση του, αλλά και σημαντικές εργασίες συντήρησης και επισκευών στον στίβο, στον χορτοτάπητα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο και εγκαταστάσεις.
  • Το γήπεδο στην περιοχή «Νταμάρια» επίσης έχει ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων σε υποδομές ασφάλειας, περίφραξης, φροντίδας για ουσιαστική φύλαξη και καθαριότητα.
  • Τα ανοιχτά γήπεδα κυρίως μπάσκετ βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης σε μερικές δε περιπτώσεις σε τέτοιο σημείο που να αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Σε ότι αφορά στην περιοχή του Παπάγου, έχουμε προ πολλού καταθέσει στο Τοπικό Συμβούλιο πρόταση για την αξιοποίηση της περιοχής μεταξύ του κλειστού Γυμναστηρίου και του Αθλητικού Κέντρου και τη δημιουργία αθλητικού πάρκου. Η πρόταση χαιρετίστηκε από όλους αλλά ποτέ δεν ακολούθησε η αξιοποίησή της. Πρόκειται για μια περιοχή που με εργασίες μόνο εξωραϊσμού και δημιουργίας στοιχειωδών υποδομών, χωρίς πολεοδομικές ή κτιριακές παρεμβάσεις μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα ευρύτερου χώρου άσκησης και αθλητικής ψυχαγωγίας για τους Δημότες.
  • Η στέγαση με αποδέκτες ελαφριές κατασκευές (τέντας) των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ-βόλλευ της περιοχής στα Νταμάρια και Νευροκοπίου θα προσθέσει μεγάλο αριθμό ωρών άθλησης που τώρα χάνονται εξ΄αιτίας των καιρικών συνθηκών και θα αποσυμφορήσεις σημαντικά τα κλειστά γυμναστήρια προς όφελος άλλων αναγκών ιδιαιτέρων απαιτήσεων.
  • Μικρές και οικονομικές παρεμβάσεις στο κατ΄ ευφημισμό ονομαζόμενο χώρο στίβου πίσω από το κλειστό γυμναστήριο Παπάγου μπορεί να τον μεταμορφώσουν σε ένα αξιοπρεπή χώρο μαζικού αθλητισμού.

Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας το πρόβλημα στην προσπάθεια των δήμων για έργα ανάπτυξης του αθλητισμού είναι η εξεύρεση χώρων και όχι η δημιουργία υποδομών. Στο Δήμο μας παρουσιάζεται το παράδοξο να υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων χώρων αλλά να απουσιάζει η διάθεση και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία βασικών υποδομών. Με την στήριξή σας η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας και την απόδοση αυτών των χώρων κατάλληλα διαμορφωμένων για την άθληση των παιδιών, των νέων και των Δημοτών γενικότερα.

Μεγάλο μέρος των αθλητικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων του Δήμου μας πραγματοποιείται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των Αθλητικών Συλλόγων. Η ποιότητα του έργου των αθλητικών συλλόγων του Δήμου μας αποδεικνύεται τόσο από τη μαζική συμμετοχή αθλητών που παρουσιάζουν, αλλά και από τα αγωνιστικά τους αποτελέσματα που αναγνωρίζονται πέρα από τα όρια της περιοχής μας, σε πολλές δε περιπτώσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο και μερικές φορές και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Ο εθελοντισμός όμως έχει όρια. Και τα όρια αυτά έχουν σχεδόν εξαντληθεί από τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των αθλητικών συλλόγων του Δήμου μας. Ο Δήμος οφείλει να συμπαρασταθεί έμπρακτα στην προσπάθειά τους, πρωτίστως με την παροχή ικανοποιητικών αθλητικών υποδομών αλλά και με οικονομική στήριξηαντάξια και ανάλογη της προσπάθειας και των αποτελεσμάτων. Η ανάγκη για πολλαπλάσια επιχορήγηση μέσω του Δημοτικού προϋπολογισμού έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ Παπάγου-Χολαργού και στο νέο Δημοτικό συμβούλιο θα εντείνει τις προσπάθειες της και θα επιδιώξει κάθε δυνατή συνεργασία για την αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού και την επανεξέταση των προτεραιοτήτων ώστε σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων πόρων και ευκαιριών χρηματοδότησης, ο Δήμος να αποτελέσει ουσιαστικό αρωγό και συνεργάτη των συλλόγων.

Η κρίση είναι ακόμα εδώ και δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και την προσπάθεια για ανάπτυξη του αθλητισμού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την εγκατάλειψη του αθλητισμού. Η νέα Δημοτική αρχή πρέπει και μπορεί επανεξετάζοντας τις προτεραιότητες, αναδιαμορφώνοντας τον προϋπολογισμό και κυρίως εκμεταλλευόμενη τη γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς των αθλητικών συλλόγων του δήμου μας να σχεδιάσει και να προχωρήσει σε εκείνες τις δραστηριότητες και παρεμβάσεις που θα στηρίξουν τόσο το μαζικό όσο και τον σωματειακό αθλητισμό.

Εμείς της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ Παπάγου-Χολαργού έχουμε αποδείξει, με τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις μας, όποτε και όπου είχαμε τη δυνατότητα, ότι πιστεύουμε στον αθλητισμό και τον σημαντικό του ρόλο, θεωρούμε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να προσφέρει υποδομές και υποστήριξη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη στήριξή σας.

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΘΕΣΕΙΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s