Για τον πολιτισμό στον ενιαίο Δήμο μας

Όλοι εμείς στην Κοινωνία Δημοτών πιστεύουμε ότι πολιτισμός σημαίνει έκφραση – δημιουργία – διάλογος – επικοινωνία. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι ο πολιτισμός στον ενιαίο Δήμο μας είναι έργο μιας ευρείας και ευέλικτης ομάδας συμπολιτών οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τις Τέχνες και τις Επιστήμες και οι οποίοι ως ειδικοί θα θέτουν στόχους την υλοποίηση των οποίων θα βοηθά ο Δήμος με τις υποδομές που διαθέτει. Πολλοί άνθρωποι του πνεύματος κατοικούν στο Δήμο μας και μπορούν να στελεχώσουν αυτή την επιτελική ομάδα, βελτιώνοντας για παράδειγμα την αισθητική της πόλης που τώρα μόνο ως αντι-αισθητική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι έργο ενός αντιδημάρχου ή του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΠΑΠ.

Η εκμετάλευση των υπαιθρίων χώρων όπως η πλατεία Καραϊσκάκη ή ο χώρος έξω από το Δημαρχείο ή και αυτός μπροστά από τον Αγ. Γεώργιο στου Παπάγου είναι επίσης ανάμεσα στις προτάσεις μας. Ήδη ως παράταξη πέρσι το καλοκαίρι οργανώσαμε έξω από το Δημαρχείο μία εκδήλωση με το ΚΕΘΕΑ και τους Εν Καρδία.

Το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Δήμου μας στο κηποθέτρο Παπάγου είναι πλέον θεσμός. Θα θέλαμε να αποκτήσει μια πιο διακριτή ταυτότητα. Μια πρόταση είναι να παραχωρείται κάθε χρόνο για ένα δεκαήμερο ο χώρος σε εναλλακτικά καλλιτεχνικά νεανικά σχήματα για να παρουσιάζουν το έργο τους.

Τονίζουμε παράλληλα την ανάγκη να υπάρχουν πολιτιστικά γεγονότα και τον υπόλοιπο χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι. Μπορεί να οργανώνετε κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ή να παρουσιάζονται οι ταινίες από το αντίστοιχο φεστιβάλ της Δράμας. Θα μπορούσε να γίνει συνεργασία με το φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας που απευθύνεται στο παιδικό και εφηβικό κοινό. Ακόμα θα μπορούσαμε να έχουμε προβολή κινηματογραφικών ταινιών ποιότητας στην αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης συνδυασμένη με συζητήσεις με ειδικούς.

Φέτος ξεκίνησε το μαθητικό φεστιβάλ του ενιαίου Δήμου μας και έτσι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε θαυμάσιες δουλειές των μαθητών από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια. Πρόταση μας είναι το φεστιβάλ να γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο σε τακτό χρονικό διάστημα. Έτσι οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους θα προετοιμάζουν από την αρχή της χρονιάς ό,τι θέλουν να μας παρουσιάσουν.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη μπορεί να συνδεθεί online με άλλες βιβλιοθήκες της χώρας, να γίνει ένας χώρος ανοιχτός σε κάθε είδους εκδηλώσεις ώστε να διαδώσει το μήνυμα της φιλαγνωσίας. Ακόμα θα μπορούσε σε όλη την πόλη να υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία για ανταλλαγή βιβλίων όπου ο κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα να αφήσει ένα βιβλίο και να πάρει κάποιο άλλο.

Τέλος, πρότασή μας είναι να παραχωρούνται τα πάρκα ή οι πλατείες του ενιαίου Δήμου σε νέους μουσικούς ή ηθοποιούς που μπορούν να παρουσιάζουν τα έργα τους. Ακόμα, και ανοιχτά σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές δράσεις μπορούν να γίνουν σε τέτοιους χώρους.

Γενικότερα θέλουμε να ξυπνήσει η πόλη, να βγούμε από τα σπίτια μας, να δώσουμε και να πάρουμε.

 

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΘΕΣΕΙΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s