Η Εναλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού την περίοδο 2010-2014

Του Κώστα Λουκέρη

Φωτογραφια Κ Λουκέρης

Η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Οικολογία» δημιουργήθηκε το 2010. Ένα από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν την παράταξη ήταν και το ζήτημα της εναλλαγής. Αυτή έγκειται στην εκ των προτέρων συμπεφωνημένη εθελούσια παραίτηση προσώπων-δημοτικών συμβούλων στο μέσο της θητείας. Η αντικατάσταση των παραιτούμενων γίνεται από τους επόμενους, με βάση πάντα την ψήφο προτίμησης των δημοτών κι όχι άλλου τύπου μυστικές πολιτικές συμφωνίες.

Οι στόχοι αυτής της κίνησης ήταν αρκετοί. Πρώτον, δεν ταυτίζονται τα πρόσωπα με την πολιτική της δημοτικής παράταξης μα αντίθετα τα πρόσωπα γίνονται φορείς της πολιτικής της. Η πολιτική είναι η κοινή συνισταμένη μιας ομαδικής δουλειάς, προϊόν της κι όχι εφεύρημα κάποιου «πεφωτισμένου». Δεύτερον, μειώνεται εθελούσια η φιλοδοξία των προσώπων, μια που «υποτάσσονται» στην ομάδα και τη συνεργατική της λογική. Τρίτο, μειώνονται τυχόν ταυτίσεις με μικροσυμφέροντα, ομάδες πίεσης και μικροπολιτικές αγκυλώσεις. Τέταρτο, δίνεται η δυνατότητα έκφρασης περισσότερων φωνών κι όχι απαραίτητα των «πιο δυνατών» ή αυτών που «κουβαλούν» περισσότερες προσωπικές ψήφους. Πέμπτο, σπάει η λογική της «μονιμότητας» και του «επαγγελματισμού», που τόσα δεινά έχει επιφέρει στα κοινά της χώρας μας.

Η «Κοινωνία Δημοτών» συμφώνησε παράλληλα, η εναλλαγή να μην αφορά το πρόσωπο της υποψηφίας Δημάρχου, ώστε να μην ακυρωθεί εντελώς η δυναμική της προσωπικότητας και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συνέχεια στην παράταξη. Η εναλλαγή δεν είναι αυτοσκοπός μα μέσο αλλαγής νοοτροπιών και εν τέλει της ίδιας της πολιτικής και του τρόπου άσκησής της. Σεβόμενοι τα παραπάνω πραγματοποιήσαμε την προεκλογική μας επαγγελία. Δείξαμε ότι σεβόμαστε τη διακηρυγμένη άποψή μας μ’ αυτή μας την πολιτική παρέμβαση. Η εναλλαγή δεν κόστισε στη δυναμική της παράταξης, η οποία παρέμεινε προσανατολισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της οικολογίας.

Έτσι και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεσμευόμαστε να πράξουμε πάλι αυτό που υποσχεθήκαμε και πράξαμε την περίοδο 2010-2014. Γιατί κι άλλοι έκαναν σημαία την εναλλαγή μα στην πορεία βρήκαν τους λόγους για μην την πραγματοποιήσουν, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά στην πολιτική. Και σ’ αυτό η «Κοινωνία Δημοτών» διαφέρει, γιατί ενδιαφέρεται ουσιαστικά, με πράξεις κι όχι στα λόγια.

*Ο Κώστας Λουκέρης, εκπαιδευτικός και πολιτικός επιστήμονας είναι υποψήφιος με την Κοινωνία Δημοτών, για τη θέση του συμβούλου στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s