Πόσο «κοστίζει» μια Δημαρχία;

Του Κώστα Λουκέρη

Φωτογραφια Κ ΛουκέρηςΌντας υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο Παπάγου, του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, που προήλθε από συνένωση δύο Δημοτικών Κοινοτήτων πια, μου γεννιούνται μια σειρά ερωτήματα, σχετικά με τη χρηματοδότηση των δημοτικών σχημάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Καταρχάς δυνατότητα υποψηφιότητας στις τοπικές εκλογές έχουν όλοι οι πολίτες κι όχι μόνο όσοι έχουν οικονομική επιφάνεια ή άλλα μέσα, όπως κομματική στήριξη, στήριξη από εκδοτικά ή άλλα λόμπι κλπ. Κάποιος υποψήφιος δήμαρχος μπορεί ακόμα και μέσα στη δίνη της κρίσης να έχει «αποθεματικό» ώστε να «επενδύσει» στην υποψηφιότητά του. Πρέπει, όμως, «η επένδυσή» του να κινείται μέσα στα πλαίσια του Νόμου 3870 / 2010, που αφορά τις «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημο­τικές εκλογές».

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αποτελεί πρόκληση για το κοινό περί δικαίου αίσθημα η κατασπατάληση ποσών για πολλαπλά πολυσέλιδα ιλουστρασιόν φυλλάδια, ερωτηματολόγια μιας ψευδεπίγραφης ‘συμμετοχικότητας’, διπλά εκλογικά κέντρα που συνεπάγονται διπλά ενοίκια, διπλούς λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ. Δε σημαίνει προεκλογικές εκδηλώσεις-δεξιώσεις, που παραπέμπουν στην προ-μνημονίου εποχή, όταν το δανεικό χρήμα κυλούσε άφθονο, στο βωμό της ατομικής επιτυχίας.

Όποιος σήμερα ξοδεύει αλόγιστα επιχειρώντας τον εντυπωσιασμό, την επιβολή της «φάτσας» του/της στην πόλη, όποιος θέλει να κυριαρχήσει επικοινωνιακά μέσω της πεπατημένης οφείλει και να λογοδοτεί δημόσια. Στην προκειμένη περίπτωση, οφείλει να εξηγήσει στους δημότες, τι λεφτά ξοδεύει για την προεκλογική εκστρατεία του και από πού αυτά προέρχονται. Δεν είναι καθόλου μεμπτό το να είναι τα χρήματα αυτά προϊόν προσωπικών «οικονομιών» των υποψηφίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ξεπερνούν τα πλαφόν του νόμου. Στην όποια κλίμακα κρίνονται, όμως, υπερβολικά, δηλώνουν κάτι για τον τρόπο σκέψης των επίδοξων δημοτικών αρχόντων.

Δηλώνουν αναλγησία ως προς τα δεινά της πλειοψηφίας των συμπολιτών. Δηλώνουν αναπαραγωγή της λογικής «με τον παρά μου, ρε…», που συνέβαλε στη σημερινή κατάντια. Δηλώνουν ότι κάποιοι δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από όσα μας συμβαίνουν. Δηλώνουν μια σχέση με το χρήμα, η οποία είναι επικίνδυνη, εάν μεταφερθεί στα του δημοτικού ταμείου.

Η Κοινωνία Δημοτών, με υποψήφια Δήμαρχο την κυρία Χριστίνα Πολυκαλά, δεσμεύεται να δημοσιοποιήσει πριν τις εκλογές προϋπολογισμό και μετά τις εκλογές, απολογισμό των εσόδων και εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας της. Θα δώσει η ίδια το παράδειγμα για τη διαφάνεια, που πρεσβεύει. Θα χαρούμε πολύ να βρεθούν μιμητές της.

*Ο Κώστας Λουκέρης, εκπαιδευτικός και πολιτικός επιστήμονας είναι υποψήφιος με την Κοινωνία Δημοτών, για τη θέση του συμβούλου στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s